Argentin Dog

Argentin dog – a félreértett vadászkutya

Származási hely: Argentina

Nemzetközi elnevezés: Dogo Argentino (a fajta “dogo” elnevezése innen ered)

Megálmodója Dr. Antonio Nores Martinez volt, de testvére Augustin is aktívan részt vett a fajta végleges kialakításában.Szándékuk egy nagyvad-vadászatára alkalmas, az argentin terepviszonyokat jól tűrő, hosszú üldözéseket bíró fajta létrehozása volt. Olyan fajta megteremtésén munkálkodtak, melynek remek szimatképessége, kitartó futása lehetővé teszi, hogy egyedül (vagy társaival), a gazdától elszakadva is képes legyen felkutatni a menekülő vadat, ugyanakkor testi erőben és harckészségében is méltó ellenfele lehessen.

10 fajta kutya kereszteződéséből jött létre a mai dogo. Minden kersztezett fajtánál az előnyös tulajdonságok továbbörökítése, egy kutyában történő egyesítése votl a cél. A Martinez testvérek remek munkát végeztek; 1890-es évek végére létrejött az “argentin kutya”. melyet leszármazottaik tovább finomítgatva végül 1964-ben jegyeztettek be Argentínában. A dogo-t az FCI 1973-ban ismerte el önálló fajtaként.

argentin dog

Rendkívül intelligens fajta, ízig-vérig vadász. Mivel eredeti munkakörét tekintve önálló munkavégzési jogosultsága is volt, házi kedvencként is, meglehetősen határozott elképzelésekkel rendelkezik, összetetten gondolkodik. Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, önmagától is sokat követelő, magabiztos viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Igen figyelmes aki, ha szükséges a család védelmére kel. Mindezek mellet a dogo megfelelő, nyugodt és következetes nevelés mellett igazi családi kedvenccé válik.

Marmagassága: kanok 62-68 cm, szukák 60-65 cm

Testtömege: kanok 40-50 kg, szukák 35-40 kg

Szőrzet: az Argentin dog szőrzete fehér, rövid és viszonylag durva tapintású

Szín: mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehetnek pigmentfoltok. A fülek és a szemek között egy kis egybefüggő fekete folt (a szőrzeten) megengedett. Az orrtükör mindig fekete, akárcsak az ajkak pereme. A szemhéjnak nem kell feketének lenniük, de a szemek mindig barnák.

Tanítása: a dogoknak következetes, nyugodt nevelésre van szükségük, és minnél korábbi szocializációra. Hajlamosak lehetnek az egymás közötti erőfitogtatásra (főleg kanok), de kellő odafigyeléssel, és természetesen folyamatos képzéssel, foglalkozással ez kordában tartható. Nemtől függetlenül a területét és szeretteit védelmező típusról van szó.

Mozgásigénye: a fajta igen energikus, napi egy rövid séta nem elegendő számára. Amennyiben biztosítani tudjuk neki a hosszú, több órás napi mozgást (kutyaiskola, több km-es séták) egész nap képes akár egy lakásban is “kipihenni” a fáradalmait.

Örökletes betegségei, avagy miért ne vegyél kiskutyát 10-20-30 ezerért!

Nagy gondot jelent a fajtában lappangó, megbúvó, süketségért felelős gén, mely a fajta kialakítása során az egyik ős által véletlenül került a dogoba. Ezt a problémát csak nagyon aprólékos, módszeres szelekcióval lehet minimálisra csökkenteni. Másik probléma ami egyre több fajtát érint, mégis a dogonál igeny látványos az allergia, ami ételallergiától a porallergiáig sokféleképpen előfordul.

A tudatos lelkiismeretes tenyésztő ezért pároztatás előtt szűrővizsgálatokra viszi dogoját, és tenyészszemlének veti alá, hogy az egykor megálmodott tökéletes fehér óriások a jövőben is a fajtát nemesítsék.

FONTOS! Ha a kiszemelt kiskutyának nincsen törzskönyve vagy  a szülők szemmel látható hibákat hordoznak mind küllemben mind viselkedésben erős a gyanú, hogy szaporítónál jársz, akinek nem a fajta nemesítése a cél, hanem puszta haszonszerzés.

Magyarországi megbízható tenyésztők névsorát itt találhatjátok: http://argentin-dog.hu

Ha pedig örökbe szeretnél fogadni, ne habozz! Keress minket bátran!

Dogó-mentés csapata

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress